Slipjacht Hoevelaken 25 januari 2014

Zaterdag 25 januari a.s. vindt er voor de 35e keer en slipjacht in Hoevelaken plaats.

De slipjacht is een sportieve gebeurtenis voor hond, paard en ruiter, waar door sliptrekkers een spoor wordt getrokken door de landerijen met een slip (een lap stof die naar een vos ruikt). Verdeeld over drie runs jagen ruiters en honden achter het sleepspoor. Op deze manier wordt de vossenjacht nagebootst.

Ook toeschouwers kunnen genieten van dit spektakel, van mooi hondenwerk, samenwerking van paard en ruiter en de geluiden van het Corps des Sonneurs, dit zijn jachthoornblazers die de ruiters van de Jachtvereniging Soestdijk vergezellen.

Er zijn voor de toeschouwers voldoende kijkplekken. De jacht kan ook gevolgd worden per fiets. Je kunt je dan om 12.30 uur aanmelden voor de gratis fietstocht, die vanuit de organisatie begeleid wordt. Vertrek en aankomst: achter Rabo Vastgroep. Met de auto kan de jacht ook gevolgd worden maar gezien de verwachte drukte en smalle wegen wordt geadviseerd de fiets te pakken.

Het programma ziet er als volgt uit:
12.00 uur Ontvangst jachtruiters en genodigden in Pannenkoekenbakkerij de Gillende Keukenmeid
12.50 uur Aankomst jachtruiters en honden bij Rabo Vastgoedgroep
12.55 uur Jachthoornblazers, ontvangst genodigden, sprekers en Stirrup Cup
13.15 uur Vertrek naar 1e run
13.30 uur Start 1e run Koedijkerweg
14.05 Start 2e run Emelaarseweg
14.35 Sherrystop “Groot Westenveld”
15.15 uur Start 3e run boerderij Overbeek Terschuur
15.55 uur Einde 3e run met kill achter De Foep, of (door weersomstandigheden) bij Kruising Oosterdorpsstraat/Klaarwater
16.00 uur Corps des Sonneurs en afterhunt in De Foep

Meer informatie is te vinden op de website slipjachhoevelaken.nl.

Bekijk onderstaande video om een indruk te krijgen van dit evenement.

Enkele wetenswaardigheden over de slipjacht

Oorspronkelijk wordt Frankrijk als bakermat van de jacht achter de meute (honden) gezien. Maar de slipjacht die 25 januari a.s. in Hoevelaken is, is meer de “foxhunting” die in Engeland wordt bedreven.

In Nederland bedrijven wij de slipjacht, die meestal uit drie runs bestaat.

Bij de Engelse vossenjacht gaat de meute achter een echte vos aan. In Nederland wordt geen echte vos gebruikt maar wordt er een reukspoor uitgezet door middel van een slip. Een slip bestaat uit een aantal lappen waarop geurstof is gesprenkeld.

De sliptrekkers bootsen met het leggen van het spoor zoveel mogelijk het gedrag van de vos na. Het spoor is dus geen rechte lijn maar zit vol met lussen en haken zodat de honden hun neus goed moeten gebruiken om de geur te op te pikken en het juiste spoor te volgen.

De ruiters volgen de honden door de velden, waarbij zij over de nodige obstakels moeten zoals sloten, heggen en omgevallen bomen.

Een slipjacht begint altijd met de presentatie van de meute aan de jachtruiters en belangstellende. Dit noem je de “meet”.

Daarna krijgen de ruiters (te paard) een welkomstdrankje, de “stirrup cup”.

Hierna begint de slipjacht. Iedere run is ongeveer zes kilometer lang en na iedere run volgt er een rustpauze voor hond en paard.

Aan het eind van de slipjacht worden de honden beloond, de hele meute krijgt dan hun “prooi” koeienpens, dit moment wordt de “kill” genoemd.