Hondenplanet Boulevard: Hondenbelasting levert 58 miljoen euro op, en meer

Hondenbelasting levert 58 miljoen euro op
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat gemeenten dit jaar 58 miljoen euro aan hondenbelastingen verwachten op te halen. De hondenbelasting is vooral een grotestedenbelasting. In de grote steden wordt hondenbelasting vaker geheven dan in plattelandsgemeenten, en in het westen van het land meer dan in het noorden.

In 2001 waren de inkomsten van de hondenbelasting nog 43 miljoen euro, dit is in de tussentijd gestegen naar 58 miljoen euro. De belasting wordt echter wel in minder gemeenten geheven dan voorheen. Het aandeel van gemeentes die hondenbelasting heffen is van 76 procent naar 71 procent gedaald.

In Rotterdam verwachten ze dit jaar een opbrengst van maar liefst 2 miljoen euro en het  veel kleinere Vlieland daarentegen verwacht 13.000 euro.

Gemeenten in de noordelijke provincies heffen naar verhouding minder hondenbelasting dan elders. In Drenthe moeten alleen de inwoners van Noordenveld hondenbelasting betalen. In Groningen en Friesland heft een op de drie gemeenten een belasting op honden.

In Zeeland, Utrecht en Zuid-Holland wordt in negen op de tien gemeenten hondenbelasting geïnd. In Zeeland heft alleen Goes geen belasting op honden, in Utrecht wordt alleen in Renswoude en Nieuwegein geen hondenbelasting opgehaald.

Japanse hond na drie weken uit zee gered
Japanse reddingswerkers hebben tijdens de zoektocht een hond uit zee gered. Het dier zat op het dak van een huis dat de zee op was gesleurd bij de tsunami drie weken geleden. De bemanning van een helikopter van de Japanse kustwacht ontdekte de hond twee kilometer uit de kust.