Hondenplanet Boulevard: Bern schaft doodstraf voor honden af, en meer

duitse herderBern schaft doodstraf voor honden af
Honden in Bern (Zwitserland) zijn sinds afgelopen dinsdag weer veilig. Afgelopen dinsdag schafte het kanton de doodstraf voor honden af. De doodstraf voor een hond kon worden opgelegd als het baasje van de hond geen belasting voor hun hond betaalden.

Deze bepaling stamt uit 1903. Tot grote ongenoegen dreigde het dorp Reconvilier de bepaling nog toe te passen op de honden van niet betalende hondeneigenaren. Volgens het Zwitserse kanton is de bepaling niet meer van deze tijd, omdat hondenbelasting via een incasso geïnd kan worden.

Honden benaderen een man vaker dan een vrouw
Oostenrijkse wetenschappers hebben vastgesteld dat honden vaker een man dan een vrouw benaderen.

Als honden een mannelijk baasje hebben, zijn ze eerder geneigd om toenadering te zoeken en ze blijven ook langere periodes in de buurt van hun eigenaar dan bij een vrouwelijk baasje.

Het betekent volgens de onderzoekers niet dat honden per definitie zich meer tot mannen aangetrokken voelen dan tot vrouwen. Mogelijk krijgen honden door hun genetische achtergrond eerder de impuls om een man te benaderen.

Nieuw vaccin tegen huidkanker bij honden
Honden met een kwaadaardig melanoom, een vorm van huidkanker, kunnen experimenteel behandeld worden met een nieuw vaccin. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht heeft sinds april als enige academische dierenkliniek in Europa een vergunning om het vaccin toe te dienen. Tot nu toe was dit vaccin voor honden enkel beschikbaar in Amerika.

Melanomen zijn tumoren van de huidpigmentcellen die vaak goedaardig zijn. Op bepaalde voorkeurslocaties kunnen melanomen echter kwaadaardig worden. Bij honden zijn dit met name plekken in en rond de bek, en op de ondervoeten. De kwaadaardige melanomen zijn plaatselijk agressief en kunnen zich snel verspreiden. In Europa was de behandeling van melanomen beperkt tot een chirurgische ingreep en bestraling.

Voor meer informatie kun je naar de website van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht.