De politie in België heeft databank met dna van honden

genetisch materiaalDe politie van België beschikt sinds kort over een databank met het genetisch materiaal van honden. ‘Niet om honden op te sporen, maar wel om de misdadigers te vinden die de dieren zijn tegengekomen’, zeggen de forensische wetenschappers van het NICC.

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), een wetenschappelijke instelling die de politie bijstaat met forensisch onderzoek, heeft twee databanken met menselijk DNA. Eén verzamelt alle genetisch materiaal van veroordeelde misdadigers, de andere databank groepeert alle DNA aangetroffen bij onopgeloste misdrijven. De nieuwe, derde databank verzamelt genetisch materiaal uit hondenhaar.

‘Stel dat de politie een verdachte van een woninginbraak oppakt’, legt Stijn Desmyter uit, medewerker bij het NICC. ‘De verdachte ontkent, en de inbreker heeft nergens sporen nagelaten. Alleen vindt de politie een hondenhaartje op zijn kleren. Het zou handig zijn om te kunnen aantonen dat dit afkomstig is van de hond uit het huis waar werd ingebroken.’