Vliegen met de hond

In sommige gevallen is het noodzakelijk of gewenst voor hondeneigenaren om hun hond mee te nemen in een vliegtuig. Hoewel veel luchtvaartmaatschappijen het vervoeren van dieren aanvaarden, bij sommige kan het niet. Het is belangrijk om ruim van tevoren contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij kan u precies informeren over de regels en de kosten.

Reisdocumenten
Voor het vervoeren van honden naar het buitenland zijn reisdocumenten vereist. Indien u een hond wilt importeren zijn de voorschriften verschillend van land tot land, maar in het algemeen heeft u voor uw hond tenminste twee documenten nodig.
Geldige gezondheidsverklaring – ondertekend door een bevoegde dierenarts. Het verschilt van land tot land hoelang de verklaring geldig is, sommige landen eisen dat deze verklaring niet ouder is dan 2 dagen en in andere landen geldt een termijn van 8 dagen.
Geldige hondsdolheidverklaring – ondertekend door een lokale inspecteur van de veterinaire dienst of een andere ambtenaar. De hond moet tenminste 28 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen hondsdolheid. In sommige landen is de inenting ongeldig als deze ouder is dan 1 jaar.

Wilt u meer informatie over de importvoorschriften van uw huisdier? Neem dan contact op met de ambassade van het land van uw bestemming.

Enkele tips
* Geef uw hond niets meer te drinken binnen 4 uur voor vertrek en geen voedsel binnen 12 uur voor vertrek.
* Bevestig een label met de naam van uw hond en voederinstructies aan de zijkant van de bench.
* Laat uw hond van te voren wennen aan een bench, zodat hij niet onrustig wordt tijdens de vlucht.
* Regel tijdig de inentingen en reisdocumenten van de hond, Zonder een identificatie (tatoeage of chip), hondenpaspoort, vaccinaties en eventueel een gezondheidsverklaring wordt je altijd geweigerd. Bij het inchecken heb je deze papieren altijd nodig..
* Verdoof uw hond niet voor de vlucht. Hierdoor zal de hond minder snel wennen aan zijn nieuwe omgeving en mogelijk afkoelen tijdens de vlucht.
* Neem voor vertrek even de tijd om je hond goed uit te laten en even flink te laten rennen. Hou er rekening mee dat het inchecken de nodige tijd vergt.
* Als u op de plaats van bestemming bent vraag dan het grondpersoneel onmiddellijk waar u uw hond kunt ophalen en of ze hem voorrang (priority) bij het uitladen kunnen geven. Dit is niet altijd mogelijk maar vragen kan nooit kwaad.