Vakantiehuis in Frankrijk heet gîte (spreek uit: Sjite)

Sinds 2008 woon ik Frankrijk en verhuur in Montaigut-en-Combraille 4 gîtes en ik krijg soms opmerkingen van onze klanten over het woord hondvriendelijke gîte. Daarom wil ik u nader laten kennismaken met het begrip hondvriendelijk en ‘gîte’.

vakantiehuis

In Frankrijk is dit begrip geboren om de boeren aan een bijverdienste te helpen. Bed-and-Breakfast bestond al, dat heet hier “Chambre d’hotes”, maar er was ook behoefte om een eigen verblijf te huren tijdens de vakanties. Vanaf het begin zag je al verschillende interpretaties van de eigenaar; sommigen hebben een uiterst stijlvolle inkleding en bij anderen vindt je een interieur die uit de gehele familie afkomstig lijkt te zijn en alles wat er tussen in ligt.

Langzaam is de markt wat professioneler geworden en bieden ook buitenlanders een gîtes aan. Door de diversiteit van het gebodenen kun je niet spreken van een gelijke kwaliteit. Daarbij komt dat een aantal zaken in Frankrijk niet standaard zijn. Een bekend voorbeeld is het bed. Het standaard Franse bed is slechts 190cm lang en voor de Noord-Europeaan eigenlijk te klein. Bedden van 200cm worden nog wel aangeboden op de maat 140 x 200cm, maar 80/90 x 200cm wordt alleen door het bedrijf Ikea in de markt gebracht.

Er zijn door Franse commerciële organisaties weliswaar tekens in gebruik genomen om als classificatie te dienen, maar realiseert u zich goed dat dit op de Franse consument is gericht, dus bed en TV zijn Frans! Dit kan natuurlijk best zijn charme hebben, maar omdat de Franse verhuurders de wensen van hun Nederlandse gasten niet kennen en de Nederlandse gast niet de Franse normen, leidt dit weleens tot teleurstelling.
De indeling, die men tegenwoordig veel gebruikt, is:

Gîte
De Gîte, ingericht in de plaatselijke stijl, is een huisje of onafhankelijke accommodatie gelegen op het platteland, aan de kust of in de bergen. U kunt het huren voor één of meer weken of enkel voor een weekendje of zelfs per nacht. Let op: niet altijd in elk seizoen!

Gîte etappe
De etappegîtes dienen vooral voor trekkers (wandelaars, ruiters, wielrenners) die even willen overnachten op hun route; ze zijn vaak gelegen vlakbij een wandelroute.

Gîte voor groepen
De Gîte voor groepen is geschikt voor groepen of familie voor alle gelegenheden: weekend, vakantie, schoolklassen, seminaries, sportkampen. Het kan bestaan uit een groot gebouw met verschillende slaapkamers, maar ook uit het huren van diverse gîtes op één terrein. Spreek goed door welke algemene ruimtes u wordt geboden!

Nieuw is Gîtes Rando
Voor de liefhebbers van wandelen, ruitertochten, ezeltochten, klimmen, canyoning, kanoën, speleologie. Rando Accueil heeft nu 4 accommodaties die zijn gespecialiseerd in het aanbieden van activiteiten en de organisatie om bepaalde streken te ontdekken. Vooral voor jongeren erg interessant! www.rando-accueil.com

Gîtes Panda
De Gîtes Panda, de wereldorganisatie voor de bescherming van de natuur met WWF-label, zijn logies erkend door Gîtes de France en gelegen in de regionale en nationale natuurparken. Ze garanderen een verblijf in een fantastisch natuurlijk kader en in een accommodatie met traditionele architectuur (oude boerderij, schaapskooi, enz.). In de buurt van elke Gîte kunt u de rijkdom van de fauna en flora en het uitzonderlijke landschap ontdekken.
In 2005 telde Frankrijk bijna 300 Gîtes Panda verdeeld over de dertig nationale en regionale Parken. www.wwf.fr

Daarnaast proberen de gîtes– eigenaren zichzelf te onderscheiden om aan te geven dat gîtes meer luxe of grote schoonheid van de omgeving biedt. Wat prima is, want daardoor kan u als huurder zich beter oriënteren. Een goede verhuurder zal u proberen duidelijk te maken welke zaken hij allemaal aanbiedt. Maar niet genoemd is dus niet aanwezig!

vakantiehuis toilet

Een aparte groep zijn de aangepaste vakantiehuizen in Frankrijk. Ook daarin zijn duidelijke verschillen tussen wat in Nederland gebruikelijk is en in Frankrijk. Als de voordeur maar meer dan 90cm is dan wordt het al gauw rolstoeltoegankelijk genoemd, ondanks de stoep van 5 treden. De meeste gehandicapten zijn hier al op voorbereid en vragen bijna altijd naar de aanwezig zaken en hulpmiddelen. Maar ook de infrastructuur zal moeten worden aangepast voor deze groep. Ook hier geldt; niet genoemd = niet aanwezig.

Een geheel nieuwe ontwikkeling zijn de gîtes voor bepaalde doelgroepen; kindvriendelijk, hondvriendelijk, niet-toegankelijk voor jongeren, etc. Wij hebben ons geheel gericht op hondvriendelijke en aangepaste gîtes en het moge duidelijk zijn dat hier meer voor komt kijken dan dat honden worden toegestaan; wel/niet tegen betaling. Allereerst is een elementaire kennis van hond en hun gedrag noodzakelijk. Wat ik nu opsom geldt in feite ook voor de kindvriendelijke verblijven.

1. Veiligheid. Niet alleen voor uw eigen hond maar ook t.o.v. de overige gasten en honden; voorzieningen tegen het fixeren d.m.v. tuinen en hagen. Omheind terras en/of tuin. Omheinde speelweide, uitlaatterrein, etc.
2. Animation = het Franse woord voor ontspanning; wat kun je in de directe omgeving met e hond naar toe of loop je direct de Route National op of zijn er beschreven wandelpaden. Zijn er zwemmogelijkheden voor hond en baas? Zijn er georganiseerde wandelingen?
3. Service. Welke voorzieningen zijn er nog meer; bad- en drinkplek voor honden? Oppasservice; als u een keer wil winkelen, etc.

Helaas worden veel rolstoelvriendelijke en hondvriendelijke gîtes aangeboden, die deze naam amper mogen dragen en wordt er aan u, de klant, nog steeds verwacht dat u zelf op onderzoek uitgaat om een teleurstellende vakantie te voorkomen.

Ik kan u wel enkele tips geven:

Rolstoelvriendelijk – als er niet gerept wordt over aanvullende hulpmiddelen zoals een hoog/laag bed, douchestoel en het gebodenen in de badkamer, dan is het duidelijk dat deze aanbieder u niet serieus neemt.

Hondvriendelijk – als er niet gerept wordt over omheind terras en/of tuin, noch over de mogelijkheden die voor uw hond direct aanwezig zijn, dan is het overduidelijk dat de aanbieder uw hond slechts gedoogd, al dan niet tegen betaling.

Natuurlijk geldt bovengenoemde punten niet alleen voor de Franse vakantiehuizen maar eigenlijk overal. Het is aan u, huurder, om met deze kennis uw perfecte vakantie bestemming te zoeken.

Veel succes,
Hans Brandsma – lesgicons.eu