Varen met de hond

Hond op de bootMet mooi weer wordt er veel gevaren in de Nederlandse wateren. Honden worden thuisgelaten of worden juist meegenomen op de boot. Eenmaal aan de boot gewend vinden honden het helemaal geweldig. Voordat je met de hond gaat varen is het belangrijk om wat basiskennis en veiligheidsmaatregelen te kennen.

Samen met de hond op de boot

Als varen een hobby van je is en je wilt de hond meenemen, neem dan de tijd om deze activiteit te introduceren. Onthoudt dat je hond gewend is om op een stabiele ondergrond te lopen die niet beweegt.

Het maakt niet uit hoe groot je boot is, of het nou een klein roeibootje is of een grote jacht, geef de hond de tijd om bekend te worden met de boot vast aan de lijn.

De eerste paar vaartochten

Maak de eerste paar vaartochten met je hond niet te lang. Op deze manier kun je goed in de gaten houden hoe de hond omgaat met de bewegende boot. Vindt de hond het echt helemaal niks, dan ben je snel weer bij de plek van bestemming.

Op de boot met zonnig weer

Als je gaat varen op een mooie zonnige dag, zorg dan dat de hond een plek heeft om in de schaduw te liggen. De vloer van je boot kan erg warm worden als de zon er de hele dag op schijnt en de hond kan oververhit of verbrandt raken als hij heel de dag in de zon ligt.

Drinkwater voor de hond

Neem je eigen drinkwater mee. Het is misschien makkelijk om je hond water uit de sloot, rivier te geven, maar dit is helemaal geen goed idee. Het water waarin je vaart kan bevuilt zijn en er kunnen bacteri├źn en parasieten inzitten. Je hoort het al het water van thuis is veel veiliger voor je hond.