Met de hond naar het strand

met hond naar strandWilt u samen met uw hond naar het strand? Hondenplanet heeft hier in een overzicht aangegeven naar welke stranden u uw hond mee kunt nemen voor een lange strandwandeling.

Let op:
Voor vrijwel alle stranden geldt een opruimplicht voor hondenpoep. Neem dus een schepje of plastic zakje mee.

Tijdens hete zomerdagen kan het ook van pas komen om een koelmat of koelhalsband voor je hond te hebben.

Flevoland

Plaats Bijzonderheden

Zeewolde

Erkermederstrand, Speciaal 3km lange hondenstrand. Vanaf 1 november t/m eind maart is de ingang Hondenstrand afgesloten, en kunt u gebruik maken van de Hoofdingang of van de ingang Evenemententerrein.

Noord Holland

Plaats Bijzonderheden

Bergen

Er is voor honden opruimplicht. Dit geld 7 dagen in de week het hele jaar door.Honden mogen van september t/m april los op het strand van Bergen aan Zee. Honden zijn niet toegestaan op het strand van 1 mei tot 1 oktober tussen 09.00 en 19.00 uur.

Bloemendaal aan Zee

Honden mogen het hele jaar los op een klein deel van het strand in Bloemendaal aan Zee (van de opgang bij strandpaviljoen Parnassia richting IJmuiden tot de bordjes ‘verboden voor honden’ bij strandpaal 59.500 aan het begin van het naaktstrand).

Callantsoog Honden zijn toegestaan. Van mei t/m september van 7:00 tot 19:00 u alleen aangelijnd.

Castricum

Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 20 tot 9 uur.

Den Helder Van mei t/m september van 9.00 tot 19.00 u alleen aangelijnd toegestaan. De rest van het jaar is het vrij om honden mee te nemen.

Egmond

Niet toegestaan op het strand van 1 mei tot 1 oktober tussen 09.00 en 19.00 uur.

Groote Keeten Van mei t/m september tussen 9:00 u en 19:00 u alleen aangelijnd toegestaan.
Julianadorp aan Zee Van mei t/m september van 9.00 tot 19.00 u alleen aangelijnd toegestaan. De rest van het jaar is het vrij om honden mee te nemen.
Petten Vanaf mei t/m september tot 19:00 u alleen aangelijnd toegestaan. ’s Avonds mogen ze los.

Schoorl

Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur

Wijk aan Zee

Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 20 tot 9 uur

IJmuiden

Tussen 1 mei en 31 augustus zijn honden alleen in de duinen en bij het Binnenmeer toegestaan en op het strand voorbij kilometerpaal 57750 ten zuiden van strandpaviljoen Beach Inn. Het is vanaf 1 september mogelijk om van IJmuiden naar Bloemendaal aan Zee (strandopgang Parnassia) te wandelen.

Zandvoort

Van 15 april tot 1 oktober mogen tussen 09.00 uur en 19.00 uur op het hele strand geen honden komen. Tussen 19.00 uur en 09.00 uur mogen honden wel op het strand komen. Ze moeten dan wel zijn aangelijnd. Van 1 oktober tot 15 april mogen honden overal op het strand komen. Ze hoeven dan ook niet aangelijnd te zijn.


Zuid Holland

Plaats Bijzonderheden

Den Haag

Honden mogen van 1 oktober tot 15 mei los op het Zuiderstrand. In het gebied tussen het Markenseplein en Fuutlaan (strandpaviljoen De Kwartel) mogen honden het hele jaar los lopen en vanaf het einde van de Michiel Vrijenhoeklaan vanaf Parker Beachclub. Sinds dit seizoen mogen de honden op het Noorderstrand van Scheveningen loslopen van het einde van het Zwarte pad tot aan de grens met Wassenaar. Dus ook op het naaktstrand mogen de honden los.

Hoek van Holland

Hoek van Holland, ook wel ‘Rotterdam aan Zee’ genoemd, heeft een strand van ca. 250 meter breed en 3,5 kilometer lang. Honden mogen van 1 oktober tot 1 mei los op het strand van Hoek van Holland. In de periode van 1 mei tot 1 oktober mogen honden na 19 uur los op het strand, tot 9 uur ’s ochtends.

Noordwijk

Honden op het strand zijn tussen afrit 1 en 21 verboden van 1 mei – 1 sept.

Katwijk

Van 1 april – 1 okt. zijn honden verboden tussen 9-19 u. Daarbuiten mag de hond los lopen.

Rockanje Verboden tussen 1e en 2e slag van juni – sept, verder het hele jaar aangelijnd toegestaan.

Scheveningen

Honden zijn verboden van 15 mei tot 1 okt. Buiten deze periode mogen de honden los en geldt dan geen opruimverplichting. In twee uitzonderingsgebieden (kaart) mag de hond het gehele jaar los lopen, maar 15 mei – 1 okt. geldt er wel een opruimverplichting.

Wassenaar

Honden zijn verboden van 15 mei tot 1 sept. van 7-19 u. Buiten deze periode mogen de honden los lopen. Tussen strandpaal 91 en 92 mogen de honden altijd los lopen. Dit gedeelte is alleen te bereiken via een aangegeven wandelroute door het duingebied Berkheide. In Berkheide moeten de honden wel aan de lijn.


Zeeland

Plaats Bijzonderheden
Breskens Aangelijnd toegestaan.
Cadzand

Aangelijnd toegestaan.

Domburg

Mogen aangelijnd het hele jaar door op het strand.

Nieuwvliet Aangelijnd toegestaan.
Oostkapelle Alleen aangelijnd toegestaan van 10–19 u.
Renesse Honden mogen alleen aangelijnd op het strand.
Vlissingen Honden zijn alleen niet toegestaan van 15 april tot en met 15 september op de stranden, gelegen voor de Boulevards Evertsen, Bankert en de Ruijter, op het Nollestrand of in de daarbij behorende kleedruimtes.
Vrouwenpolder

Aangelijnd toegestaan. Niet toegestaan op Veersemeerstrand en tussen overgangen Zandput met Veerse Gatdam.

Westkapelle Aangelijnd toegestaan van 15 mei tot 15 september van 10-18 u.
Zoutelande

Aangelijnd toegestaan van mei t/m september van 09-18 u.


Waddengebied

Plaats Bijzonderheden
Ameland In de duinen en op het strand mogen honden onder toezicht loslopen. In de bebouwde kom is aanlijnen verplicht.
Schiermonnikoog Honden mogen het hele jaar los lopen op het strand van Schiermonnikoog. Ook op veel andere delen van het eiland geldt geen aanlijngebod. Een aanlijngebod geldt alleen binnen de bebouwde kom (aangegeven door de plaatsnaamborden van Schiermonnikoog); in het Nationaal Park met uitzondering van het Noordzeestrand; op Het Rif. Het is echter op het hele eiland verboden dat honden achter andere dieren aangaan, deze opschrikken of schade aanrichten aan dieren of aan rust- of verblijfsplaatsen van dieren (zoals nesten of holen).
Terschelling Op het strand  en in het bos op Terschelling mogen honden het hele jaar los lopen. Op de rest van het eiland, ook in het duingebied, moeten honden aan de lijn. Het is echter op het hele eiland verboden dat honden achter andere dieren aangaan, deze opschrikken of schade aanrichten aan dieren of aan rust- of verblijfsplaatsen van dieren (zoals nesten of holen).
Texel Honden moeten op de bewaakte strandgedeelten van Texel worden aangelijnd van de laatste week van juni tot de eerste week van september. Verder mogen ze het hele jaar los naast de baas lopen op het strand. Van 1 september tot 1 maart mogen honden in een aangegeven deel van de duinen los lopen.
Vlieland Honden mogen ze het hele jaar los lopen op het strand van Vlieland.
Op mooie dagen moet u vanzelfsprekend wel rekening houden met badgasten zonder honden. Laat uw hond vantevoren goed uit, neem poepzakjes mee en houdt uw hond onder appèl.In het oostelijk deel van Vlieland (ook in het bos rond het dorp Vlieland) mogen honden ook los lopen. In het westelijk deel van het bos rond het dorp moeten honden aan de lijn. Dit wordt aangegeven met bordjes. Ook in het dorp zelf geldt een aanlijngebod.

Kijk op de site van hotelscheveningen.net voor wat extra tips en weetjes voordat u met de hond naar het strand gaat.

Hondenplanet heeft ook een overzicht naar welke dierentuinen en pretparken u samen met de hond kunt gaan.