Biografie Martin Gaus

Martin GausMartin Gaus (Schiedam, 25 december 1944) is een Nederlandse hondendeskundige en tv-presentator. Hij is in Nederland bekend geworden met het tv programma Dierenmanieren dat in 1981 voor het eerst te zien was op de Nederlandse televisie.

Honkbalcarrière Martin Gaus

Wat veel mensen niet weten is dat Martin een getalenteerd honkballer was en zelfs heeft overwogen om in Amerika professional te worden. Hij maakte op 15 jarige leeftijd zijn debuut voor het Nederlands team en is daarmee tot op heden de jongste debutant in oranje. In 1962 kwam Martin twee wedstrijden uit voor het Nederlands team tijdens de Europese kampioenschappen. Hij heeft ook nog jarenlang het eerste team bij de Falcons in zijn woonplaats Lelystad gecoacht. Dit team opereerde onder de naam “The Dogs” (toeval?).

Na zijn honkbalavontuur is Martin nog een tijd directeur van een staalfabriek geweest.

Martin Gaus zijn hondencarrière

Vanaf 1974 begon het proces om van zijn hobby zijn beroep te maken. Martin had twee Duitse Doggen waarvoor hij geen verantwoord vakantieadres kon vinden. Daarom bouwde hij in 1975 een dierenpension dat ontworpen was om dieren professioneel te kunnen verzorgen en een veilige plek te bieden. Uitdagend noemde hij zijn bedrijf ‘hotel’, overtuigd als hij was van een superieure kwaliteit in verzorging en klantgerichte service.

Acht jaar later startte hij een hondenschool en de publiciteit daaromheen bracht hem landelijke bekendheid. De TROS zag wat in zijn concept “Dierenmanieren”, dat voor het eerst in 1981 op de Nederlandse televisie te zien was, waardoor niemand meer om hem heen kon.

Varianten op de oorspronkelijke formule werden ook door de TROS op het scherm gebracht:
– Dierenmanieren Op Reis
– Huisdierenmanieren (voorjaar 1998)
– Huisdier Van Het Jaar.

Daarnaast was Martin van 1989 tot 1996 presentator van de hondenrace “Natte Neuzen Show”.

In 2011 komt Martin weer terug op de Nederlandse televisie met het programma “Royal Canin Dog Challenge” dat uitgezonden wordt op RTL 4. Dit spelletjesprogramma voor honden, wordt vanaf vrijdag 28 oktober om 16.30 uur uitgezonden. De show is de vroegere Natte Neuzen, maar dan in een andere vorm.

Martin heeft tevens een veel boeken geschreven over honden en katten. Alsof dit nog niet genoeg is startte Martin ook de tijdschriften Hondenmanieren en Kattenmanieren in 1990 als spin-offs van de televisieserie Dierenmanieren.

Martin Gaus verzorgd ook nog uiteenlopende cursussen en opleidingen door het gehele land en heeft zijn eigen academie. Enkele voorbeelden zijn de opleiding van blindegeleidehonden, opvoeden van ontspoorde honden, cursussen Kynologisch hondeninstructeur en praktijkdagen voor LOI-cursisten.