Leer je hond om iets beleefd te vragen

Zwarte labrador zit te wachtenHonden leren van iedere interactie met mensen. Na verloop van tijd ontwikkelen honden bepaalde gewoontes en hebben ze een bepaalde routine.

Als je hond blaft om aandacht of om je te vertellen dat hij eten wilt en je reactie is om hem die aandacht te geven of om hem zijn eten te geven, leer je de hond om te blaffen!

Draai dit om, negeer je hond iedere keer als hij blaft, doe gewoon alsof je hem niet hoort blaffen. Wacht nu tot de hond stopt met blaffen en gaat zitten, nu leer je de hond dat hij niks bereikt met blaffen om aandacht of eten en dat is precies de bedoeling.

Iedere keer als de hond niet zijn zin krijgt als hij blaft omdat hij staat te wachten tot je een reactie geeft, gaat dit gedrag beetje bij beetje weg uit het repertoire van de hond (dit geldt alleen voor het blaffen omdat hij iets wilt). Zitten zal de plaatsvervanger zijn van het geblaf om te vertellen dat hij iets van je wilt.

Het komt er dus op neer dat de hond nu op een “vriendelijke” manier iets aan je vraagt. In plaats van “Baasje ik wil eten en ik wil het nu” is “Baasje wil je me alsjeblieft wat te eten geven?” de nieuwe gewoonte geworden om iets te vragen.