Houd je huis hondvriendelijk met kerst

houd je huis hondvriendelijk met kerstHet is alweer december en de kerstbomen en andere kerstversieringen zijn weer bij veel mensen in de huiskamer te bewonderen.

Het ziet er allemaal erg mooi uit, maar vergeet niet om ook rekening met je hond(en) te houden. De kerstversieringen kunnen gevaarlijker zijn dan je denkt.

Kerstdecoraties

Als het gaat om de decoratie, denk aan je hond. Alles wat potentieel gevaarlijk, breekbaar of klein genoeg is om opgegeten of ingeslikt te worden moet te allen tijde buiten bereik van de hond blijven.

Het klinkt misschien gek maar als je klaar bent kun je op de knieën gaan zitten om te controleren of er nog dingen op “hondenhoogte” te bereiken zijn. Verplaats alles waarvan je denkt dat het nog een risico voor je hond vormt. Voorkomen is beter dan genezen.

De kerstboom

Als het om de kerstboom gaat zijn er meerdere dingen waar je voor moet uitkijken. Kerstballen moeten buiten bereik van de hond geplaatst worden en je kunt overwegen om glazen kerstballen te vermijden.

Als een glazen kerstbal uit de boom kapot op de grond valt zijn de glazen erg scherp en gevaarlijk. Als de hond de schreven opeet of op een andere manier binnenkrijgt kan het de darmen beschadigen. Trapt hij er met zijn pooit in dan kan het een wond aan de voetzolen veroorzaken.

Let ook op waar je de kerstboom plaatst. Dennennaalden, taxus, hulst en de kerstroos zijn allemaal giftig, niet alleen voor de hond, maar ook voor de mens. Zet de boom dus nooit in de buurt van een etens- of drinkensbak van de hond.

Klatergoud en slingers kunnen het best vermeden worden om verstikkingsgevaar op een minimum te houden.

Elektrische snoeren

Zorg dat de elektrische snoeren zo goed mogelijk aan de zijkanten liggen het liefst vastgemaakt aan de zijkant, zodat je hond er niet overheen kan struikelen of erop kan kauwen.

Geniet van de kersttijd

Nu je weet dat je er alles aan hebt gedaan om het huis zo veilig mogelijk te maken voor je hond, kun je genieten van de kersttijd. Het is de gelukkigste tijd van het jaar, maak er iets moois van en doe ook iets leuks met je hond.