De slimme onder ons hebben het woord ‘canicross’ al meteen ontleed. Canine betekent hondachtige en cross, dat betekent in dit geval gewoon lopen. Canicrossen is samen met je hond een bepaalde afstand al lopend afleggen. Tijdens het lopen mag de hond je trekken of naast je lopen. Je hond is aangelijnd aan jou met een touw dat rekt. Jij draagt een gordel of broek en je hond een gareel (ook wel tuig genoemd). Een gordel is gewoon een riem die je rond je middel draagt. De broek biedt echter meer steun dan de riem en als je een zware hond hebt of een zwakke rug, kan je misschien best een broek kopen. Het tuig van de hond bestaat in verschillende maten. Laat je hond altijd de maat die je gaat bestellen even passen, zodat je zeker bent dat het ook werkelijk past. Canicrossen kan in principe met elk ras. Op wedstrijden zie je zowel Jack Russels als Amstaffs de revue passeren. Het aanleren is net zoals bij de mens, bij de ene duurt het al wat langer dan bij de andere.
Afstanden & voorwaarden
Op een canicrosswedstrijd kan je twee afstanden lopen. De lange afstand, oftewel de canicross; afstand tussen de 4000 en 8000 meter. De korte afstand, oftewel de cani-run; afstand tussen de 1500 en 3000 meter. Daarnaast is er ook nog een reeks voor kinderen, namelijk een Kids Cani-run. Daar varieert de afstand tussen de 200 en 800 meter. Je kunt zelf aan elke reeks twee keer deelnemen. Bij warm weer kunnen de afstanden ingekort worden, dit voor het welzijn van de hond.
Voorwaarden voor het deelnemen aan een wedstrijd:
* Je hond moet 1 jaar oud zijn
* Je hond moet gezond zijn en in orde zijn met de gebruikelijke inentingen.
Verloop van een wedstrijd:
* Je vult het deelnameformulier in
* Je gaat langs bij de gratis dierenartscontrole mét je inentingsboekje en je ingevulde deelnameformulier, als alles in orde is, krijg je een stempel op je formulier
* Je kunt je inschrijvingsgeld gaan betalen, je deelnameformulier daar ook afgeven en je nummer in ontvangst nemen, met dit nummer verschijn je aan de start.
Jouw conditie en die van je hond
Naast zelf (leren) lopen moet ook je hond een conditie krijgen. Dit durven sommigen wel eens te vergeten. Net als jij moet ook je hond een conditie opbouwen, en net als jij moet hij daarvoor trainen. Je hond mag nog zo enthousiast en sportief zijn als hij wil, het is echt noodzakelijk uithouding te kweken, als je een gezonde, goed lopende hond wilt! Het beste is om met je hond af en toe een ‘duurloop’ te doen, zodat hij (en dus meteen jij) kilometers opbouwt. Zodra hij een conditie heeft, kan je beginnen aan intervaltraining met je hond. Ook in de maanden zonder canicrosswedstrijden is het aan te raden met je hond te blijven lopen, zo blijft hij in vorm en verveelt hij zich niet te veel.
Canicross is een geweldig mooie sport waarmee je samen met je dier je ding kan doen en je er samen gegarandeert plezier aan beleeft. Houdt dit vooral in gedachten, want dat is veel belangrijker dan presteren en winnen!
Bikejoring
Naast canicross zie je op sommige wedstrijden ook “bikejoring”. Bikejoring is je hond voor je mountainbike hangen. Het gaat als volgt in z’n werk: je hangt een lat aan je moutainbike. Deze bevestig je rond het frame met twee velcro’s die al aan de lat zelf hangen. Aan het eind bevind zich een musketon. Aan de musketon maak je de rekker van je hond vast. En je kan bikejoren! Er zijn maar enkele wedstrijden per jaar in België. Deze worden enkel georganiseerd door de BCF. Bikejoring wordt meestal gedaan met jachthonden. Alleszins grote, zware honden zeg maar. Je kan er bijvoorbeeld een Border Collie voor hangen, maar zorg dan dat het niet te zwaar wordt voor je hond.
De informatie op deze pagina zijn overgenomen van: Peizigem Canicross Team – ©2010 |