Rally-O

Rally-O is een heel populaire hondensport in de USA en inmiddels ook al in een aantal andere landen. Het is ontstaan naar een idee van Charles L. (Bud) Kramer, die de sport ontwikkelde omdat de standaard obedience in de USA minder populair leek te worden ten koste van agility. Hij combineerde de beide sporten en zorgde er op die manier voor dat er een afwisselende sport ontstond die ook voor beginnende trainingsliefhebbers interessant is.

Bij Rally-O is het de bedoeling om met de hond al volgend een parcours te lopen. Dit parcours bestaat uit verschillende oefeningen. Een keurmeester ontwerpt dit parcours uit 50 beschreven oefeningen, en ieder parcours wat gelopen wordt is dus weer anders. Bij het behalen van minimaal 70 punten (van max. 100) heeft men een kwalificatie verdiend om te promoveren naar een hogere klasse. Bij drie kwalificaties verdient men de betreffende titel en promoveert naar een hogere klasse. Er zijn vijf klassen in Nederland. Dit zijn:
Novice-A: deze startersklasse is bedoeld voor geleiders die nog nooit één van de volgende diploma’s met een hond hebben behaald: GG-1 (Cynophilia), Sociale Huishond (FHN), V.Z.H., I.P.O.-1, V.H.-1, K.N.J.V.-C, Apporteersport-A (FHN), Rally Novice titel, Obedience Novice titel.
Novice-B: deze startersklasse is bedoeld voor geleiders die in het verleden met een hond al wel één van bovenstaande diploma’s of titels hebben behaald.
Advanced: na het behalen van drie kwalificaties in de Novice klasse promoveert men naar de Advanced klasse.
Excellent: na het behalen van drie kwalificaties in de Advanced klasse promoveert men naar de Excellent klasse.
Excellent-Competition: na het behalen van drie kwalificaties in de Excellent klasse kan men in deze klasse competitief wedstrijden lopen.

De titels die je kunt behalen zijn: Rally-Novice (RN), Rally-Advanced (RA) en Rally-Excellent (RE). Na het behalen van de Rally-Excellent titel kun je meedoen in een speciale klasse waarbij de toppers met elkaar strijden om de prijzen.

Rally-O proeven kunnen bestaan uit 1, 2 of 3 te lopen parcoursen. Je kunt inschrijven voor 1 parcours, maar ook voor 2 of 3 parcoursen. Per evenement kun je maximaal 1 kwalificatie verdienen, maar als je aan het maximum aantal parcoursen meedoet wat georganiseerd wordt, loop je ook mee voor de prijzen.

Alle deelnemers aan een proef ontvangen een certificaat. Als je een kwalificatie behaalt ontvang je daarnaast ook een vaantje. De prijzen op Rally-O wedstrijden bestaan uit rozetten voor de 1e t/m 4e plaats.

De informatie op deze pagina is overgenomen van: www.rally-o.nl – ©2010