Para-agility

Op de hondenshow in Leiden heb ik geboeid zitten kijken naar een demonstratie die Susan Rekveld gaf van para-agility. Para-agility is een behendigheidsport voor handlers (begeleider van de hond) met een handicap die samen met zijn/haar hond een parcours loopt met verschillende toestellen zoals hoogtesprongen, breedtesprong, band, paaltjes, tunnels, slurf, schutting, wip en katteloop. Het team met de snelste tijd en foutloos gelopen krijgt de meeste punten. De deelnemers worden per groep qua handicap beoordeeld betreft de uitslag bij het totaalklassement. Ook de honden worden ingedeeld in verschillende niveaus, een oudere hond start in de Veteranen klasse, de hond loopt wel alle toestellen, maar springt iets lager dan de normale klasse waar ze in zouden lopen.

Agility is een sport waarbij snelheid en wendbaarheid een grote rol spelen, verder worden de wedstrijden zowel binnen als buiten gehouden.
De handler met een handicap is daarbij in het nadeel, een grasmat met slecht weer is moeilijker begaanbaar, een elektrische rolstoel is langzamer dan een snel rennende handler en de hond wordt in eerste instantie gebruikt als hulphond, dit houdt in dat de hond alert moet zijn en dicht bij de baas blijft, het is dus veel moeilijker om de hond weg te sturen bij zijn/haar baasje, maar met extra training is dit wel mogelijk. Susan Rekveld liet bij de demonstratie zien dat zij en vooral ook haar honden heel veel plezier hadden in het bedrijven van deze tak van sport. Beiden honden legden vol enthousiasme ieder op hun eigen niveau het parcours af.

Veel mensen weten niet dat deze tak van hondensport ook door gehandicapten kan worden beoefend.
Susan Rekveld  vertelde bij de demonstratie in Leiden eerst over deze tak van sport en gaf daarna een demonstratie met haar 2 honden Quita en Joep. In 2001 is zij in contact gekomen met de organisatie van de International Mix en Breed Chamionship Agility (IMCA) in Hongarije, waar ook 2 rolstoelgebruikers meededen. Het idee is toen ontstaan om een apart kampioenschap te houden voor handlers met een beperking. Susan werkt mee aan de organisatie van deze kampioenschappen, in 2002 is de eerste ParAgility World Cup (PAWC) in Hongarije gehouden, er deden 11 deelnemende honden mee. Susan´s hond Quita werd de eerste wereldkampioen. Sindsdien wordt er elk jaar een kampioenschap voor handlers met een beperking georganiseerd. In 2009 deden er 49 deelnemers uit diverse landen mee, dit jaar is er voor het eerst gestart in een nieuwe groep qua handicap, nl. geestelijke beperking.

Voor meer informatie over para-agility wil ik u verwijzen naar www.para-agility.nl.