Dockdogs (Verspringen)

Dockdogs (ook wel Jettydogs genoemd) is een sport die nog niet in Nederland word beoefent. De bedoeling van Dockdogs is dat de hond zover mogelijk springt in het water. Tijdens een wedstrijd lopen de honden vanaf een steiger hun favoriete speeltje achterna om vervolgens met een sprong in het zwembad of vijver te belanden. Wie het verst springt, wint de wedstrijd.

In de Verenigde Staten is DockDogs een ware rage. Er is een wereldkampioenschap met verschillende stijlen, deze stijlen zijn:
– Big Air
– Extreme Vertical (EV)
– Speed Retrieve
– Iron Dog

Welke honden kunnen meedoen?

Iedereen kan meedoen, hond en baas kunnen niet te oud zijn en er zijn geen beperkingen voor het ras van de hond. Het kleinste ras (chihuahua) tot en met Het grootste ras zijn welkom op DockDogs evenementen. Kortom: ieder ras, iedere grootte en alle honden boven de 6 maanden kunnen meedoen.

Big Air
Met het onderdeel “Big Air” wordt de afstand van de sprong beoordeeld. In deze competitie wordt de afstand die de hond kan springen vanaf de rand van de steiger tot in het zwembad gemeten. De hond mag bij het begin van de steiger beginnen met rennen om de juiste snelheid te creëren. De afstand wordt berekend vanaf de rand van de steiger tot en met de plaats waar de hond met zijn staart in het water valt. Er zijn verschillende divisies, zodat alle honden met verschillende springafstanden met plezier kunnen deelnemen en ook kans maken om te winnen.

Extreme Vertical (EV)
Dit is de “hoge sprong” voor honden. Als je deelneemt aan de Extreme Vertical competitie, moeten de honden omhoog springen vanaf de steiger om het DockDogs Flappy toy te vangen in de lucht, voordat ze in het water landen.

Speed Retrieve
Met het onderdeel “Speed Retrieve” moet de hond rennen, springen en zwemmen. De klok begint wanneer de hond voorbij de startlijn rent en stopt wanneer de hond het einde van het zwembad haalt en het officiele DockDogs Flappy toy bemachtigd.

Iron Dog
Het onderdeel “Iron Dog” is het nieuwste onderdeel van de DockDogs sport. Het combineert de drie bovenstaande onderdelen en de hond krijgt voor ieder onderdeel punten. De beste honden voor het onderdeel “Iron Dog” zijn de honden die consequent goed presteren op alle drie de onderdelen. Veel honden zijn sterk in één onderdeel, maar minder goed in andere onderdelen waardoor ze niet sterk genoeg zijn voor het onderdeel “Iron Dog”. Als je aan het onderdeel Iron Dog wilt meedoen moet je de hond inschrijven voor alle drie de onderdelen + het onderdeel iron dog zodat de punten berekend worden voor de iron dog score.