Breitensport

De letterlijke betekenis van het woord Breitensport is ‘Breedtesport’, zo genoemd omdat deze sport zoveel verschillende facetten omvat. De Breitensport komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar het al veel langer bestaat en wijder verspreid is dan hier. Breitensport is een wedstrijdsport die je ook heel goed recreatief kunt beoefenen.
Het bestaat uit 4 verplichte onderdelen:

Gehoorzaamheidgedeelte – dit houdt in dat je een loopprogramma afwerkt met verschillende onderdelen erin, zit/blijf, af/blijf, halt houden, wendingen, snelle pas, langzame pas en gewone pas, staan, etc. (is een afgeleide van het VZH programma)

Slalomloop – dit houdt in dat je met je hond een slalomloop van 75 meter op snelheid doet, hierbij mag de hond maar aan 1 kant meelopen en moet je hond netjes naast je been blijven. (dit onderdeel moet je 2 keer lopen).

Hordeloop – Hier moet je samen met je hond een parcours van 3 horden doen op snelheid, de hond moet ook hier weer naast je blijven. Dit betreft weer een lengte van 75 meter. (dit onderdeel moet je 2 keer lopen). In de klasse VK2 zijn het 6 hordes die 1 keer gelopen worden.

Hindernisbaan – op snelheid een hindernisbaan met 8 onderdelen nemen.
De baan bestaat uit de hoogtesprong, schutting , tunnel, brug, ton, band, breedtesprong en een hoogtesprong. ( ook dit onderdeel moet je 2 keer nemen)
Ook hier geldt dat je pas geklokt wordt als zowel baas en hond binnen zijn.

De bedoeling is dat je bij alle onderdelen het samen doet dus vandaar dat de afstand tussen baas en hond niet te groot mag zijn.
Er zijn verschillende klassen nl. de aspirant-klasse, de VK1 klasse en de VK2 klasse. Van alle onderdelen samen worden de punten opgeteld, deze punten samen geven de uiteindelijke totaalscore.

De informatie op deze pagina is overgenomen van: dierencentrum-sevenum.com Р©2010