Bij de keuring in de showring gaat het erom dat de hond zich zo goed mogelijk toont. De keurmeester moet de hond kunnen beoordelen in stand en beweging en om een goed totaalbeeld te krijgen moet hij de hond kunnen betasten.
De hond moet in de showring rustig in stand kunnen staan, goed zijn gangwerk kunnen laten zien en zich zonder problemen laten betasten.
Dit is voor de ene hond makkelijker dan de andere.
Om het beste resultaat te bereiken is het belangrijk dat de hond goed wordt voorgebracht en zich goed laat showen. De cursus ringtraining is er speciaal voor om te leren hoe je de hond zo goed mogelijk voor kunt brengen in de showring.
Geschiedenis van de ringtraining
Ringtraining is een van de oudste disciplines in de kynologie en is ongeveer twee eeuwen geleden ontstaan. Ringtraining is bedoeld voor eigenaren van rashonden die naar shows gaan om een oordeel over hun hond te krijgen van een keurmeester.
Er zijn ruim 330 internationaal erkende hondenrassen, deze zijn ingedeeld in tien rasgroepen. De hondenrassen in deze rasgroepen hebben vaak een gezamenlijk kenmerk in uiterlijk, karakter of in het werk of gebruik dat de rassen vroeger en soms ook nu nog uitvoeren.
FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers;
FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden;
FCI groep 3: Terriërs;
FCI groep 4: Dashonden
FCI groep 5: Spitsen en oertypes;
FCI groep 6: Lopende honden – zweethonden en verwante rassen;
FCI groep 7: staande honden;
FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden;
FCI groep 9: Gezelschapshonden;
FCI groep 10: Windhonden.
De keurmeester keurt de rashonden volgens de rasstandaard. Als je hond dus veel goede resultaten haalt past hij goed binnen de rasstandaard van zijn ras.
Foto: Erekeuring FCI groep 1
De ringtraining
Op de ringtraining leert je de hond zo goed mogelijk voor te brengen. Tijdens de ringtraining wordt de situatie in de ring zo goed mogelijk nagebootst. Er wordt onder andere geoefend op:
• In stand zetten en blijven staan;
• Gebit tonen;
• Betasten;
• Gangwerk tonen in een driehoek en op en neer.
De instructeur van de ringtraining bekijkt de hond tijdens de les met een keurmeestersblik en zal je tips geven om je prestatie te verbeteren, zodat je jouw hond op de show zo voordelig mogelijk uit kunt brengen. De instructeur kan je bijvoorbeeld op schoonheidsfoutjes wijzen en je vertellen hoe je het foutje het beste kunt verbergen of weg kunt showen.
Ook wordt je geleerd hoe het er op een show aan toe gaat en wat voor kwalificaties je allemaal op de hondenshow kunt krijgen.
Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk met ringtraining te beginnen, als pup kun je al beginnen aan de ringtraining cursus.
Waar kun je ringtraining volgen
Ringtraining wordt gegeven bij veel regionale verenigingen, Kynologenverenigingen (ook wel KC’s genoemd) en hondenscholen. Het is vrijwel altijd mogelijk in de buurt ringtraining te volgen.
Er zijn verenigingen die een cursus hebben van een bepaald aantal lessen waarin een bepaalde opbouw zit. Anderen hebben een vast wekelijks uur waarop belangstellende al dan niet na aanmelding kunnen komen trainen.
Voor een overzicht van alle hondenshows in Nederland, verwijs ik je op deze site door naar de hondenshow agenda