EK Coursing voor windhonden

Greyhound met rode halsbandAfgelopen weekend heeft het Europees Kampioenschap Coursing (EKC) 2011 plaatsgevonden op Landgoed Baest in Oostelbeers. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) had besloten dit honden evenement dit jaar in Nederland te houden en de zorg aan de Raad van Beheer en haar Commissie voor Windhondenrensport (CvW) toe te vertrouwen.

Drie verenigingen, de Osse Windhonden Ren Vereniging, de Windhonden Renvereniging Amsterdam en de Windhondenvereniging Coursing Nienoord Leek hebben de coursing uitgevoerd.

Maar liefst 700 honden uit 17 verschillende landen streden om de Europese titel. Coursing is iets anders dan de andere hondenraces. Bij coursing draait het niet alleen om snelheid, maar ook hoe slim de hond is. De winnaar wordt bepaald door een jury.

De honden rennen over een afstand van 1500 meter achter een kunstmatige haas aan, die mechanisch wordt voortgetrokken met een speciaal koord. hiermee wordt geprobeerd de jacht na te bootsen. Als de honden achter de kunstmatige haas aanrennen kunnen de snelheden oplopen tot zo’n 70 á 80 kilometer per uur.