Hondenfluisteraar Cesar Millan

Hondenfluisteraar Cesar Millan Cesar Millan (Culiacán, 27 augustus 1969) is een Mexicaans-Amerikaans hondenpsycholoog. Hij is één van de meest gerenommeerde specialisten die zich bezig houdt met de gedragsverbetering van honden.

Hij is vooral bekend vanwege zijn tv programma “The Dog Whisperer” dat uitgezonden wordt op National Geographic. Van chihuahua’s tot Deense doggen het maakt voor Cesar niet uit. Cesar heeft het inlevingsvermogen om de wereld vanuit de ogen van de hond te zien.

Hoe het allemaal begon

Cesar Millan is geboren en opgegroeid in Mexico. Hij stond dicht bij de natuur en ging met plezier ieder weekend naar de boerderij van zijn opa. Naar eigen zeggen heeft hij in die periode de taal van de honden geleerd. Toen Cesar 13 jaar oud was stond hij in zijn omgeving al bekend als “El Perrero”, Dit is Spaans voor “de hondenman”. Later is hij in de Verenigde Staten gaan wonen en zijn eerste baan was hondentrimmer. Na een aantal jaar in de Verenigde Staten is hij het “Dog Psychology Center” in Los Angeles begonnen. Hier worden honden “heropgevoed” en er wordt mensen geleerd hoe ze beter met hun hond om moeten gaan. In het Dog Psychology Center maakt Cesar gebruik van zijn stabiele roedel, waardoor de onstabiele hond(en) met de juiste training weer in balans kan komen.

Hoe is het nu met Cesar

Cesar heeft ondertussen meer dan 20 jaar ervaring met het rehabiliteren van honden en is in de Verenigde Staten uitgegroeid tot een waar fenomeen! Er zijn zelfs parodieën op hem gebaseerd in South Park. Ook is hij ter gast geweest bij Oprah Winfrey en Jay Leno en heeft hij enkele gastrollen in films en series gespeeld. Hij geeft landelijke optredens voor talloze fans die staan te wachten om zijn kenmerkende “Tsst!” te horen terwijl hij ze leert hoe ze een kalme en assertieve roedelleider voor de hond kunnen worden.
In het huidige Dog Psychology Center in Los Angeles ontvangt Cesar wekelijks honderden telefoontjes van eigenaren die wanhopig op zoek zijn naar hulp. Tegen de tijd dat de mensen Cesar bellen, hebben zij al heel wat problematieke ervaringen met de hond gehad. Cesar is dan hun laatste redmiddel voor hun hond die men anders misschien wel had laten inslapen of had afgestaan.

Beroemdheden als Will Smith en Jada Pinkett Smith, Patti Labelle, Vin Diesel, Nicolas Cage, Scarlett Johannson, Hilary Duff, Daisy fuentes, Annie Potts, Kathy Griffin en filmregisseurs Ridley Scott en Michael Bay zijn allemaal tevreden klanten.

Millan Foundation

In 2007 creëerde Cesar en Ilusión Millan de Cesar en Ilusión Millan Foundation: “Een nationale non-profit foundation om misbruikte en verlaten honden te helpen redden, steunen, rehabiliteren en nieuwe baasjes voor de honden te vinden. Cesar en Ilusión hebben ook een asiel sterren programma gemaakt om educatie materiaal voor de nieuwe baasjes beschikbaar te stellen. De Foundation heeft sindsdien de naam the Millan Foundation.

Cesar Millan heeft ook andere projecten gesteund, waaronder “K-9 Connection”, voor risicojongeren, “Pups on Parole” een programma voor gevangenen en het project pets911, die eraan werkt om een sociale veranderingen in Amerika te bewerkstelligen door middel van een gratis publieke dienst die in de toekomst zal zorgen voor een goede omgeving waar alle dieren een goede baas krijgen en een liefdevolle tehuis. Een gedeelte van de opbrengt van Cesars seminar tour in 2006 is gedoneerd aan dierenasielen in.

Onderscheidingen

• 2005, de Humane Society of the United States Genesis Award Committee presenteerde Millan met een Special Commendation voor zijn werk in het rehabiliteren van dieren.
• 2007, Millan kreeg een onderscheiding toegekend; de Michael Landon Award for Inspiration to Youth Through Television. Young Artists Awards.org
• 2006, 2007 and 2009, Millan’s TV show, Dog Whisperer with Cesar Millan, was genomineerd voor een “Emmy” voor een voortreffelijk Reality TV show.
• 2006, Millan and his wife Ilusión, werden het ere lidmaatschap toegekend van de International Association of Canine Professionals (IACP).
• 2008, The Dog Whisperer met Cesar Millan won de onderscheiding voor beste TV Variety of Reality Show tijdens de 23ste Annual Imagine Awards.
• 2008, Cesar Millan werd gehuldigd als “Treasure of Los Angeles” voor zijn bijdragen aan de City of Los Angeles.
• 2010, Millan’s TV show, Dog Whisperer with Cesar Millan, wint de People’s Choice Award for Favorite Animal Show.