Verschil tussen een clubmatch en een kampioenschapsclubmatch

Op een clubmatch en kampioenschapsclubmatch worden honden beoordeelt op hun uiterlijk en gangwerk. Tussen een ‘gewone’ clubmatch en een kampioenschapsclubmatch zitten enkele verschillen. Hieronder staat beschreven wat je op een clubmatch en een kampioenschapsclubmatch kunt verwachten.

Clubmatch

Op een ‘gewone’ clubmatch worden geen kampioenschapsprijzen vergeven. Een clubmatch kan georganiseerd worden door zowel een rasvereniging als een Kynologen Club. Op een clubmatch van een Kynologen Club zijn alle rashonden welkom. Op een clubmatch van een rasvereniging mogen alleen de rassen komen waarvan de rasvereniging de belangen behartigt. Dit kan één ras zijn maar soms ook meerdere rassen.

Bij de clubmatch van een Kynologen Club waar alle rassen mogen meedoen, komen alle besten van het ras vervolgens tegen elkaar in de 10 afzonderlijke rasgroepen voor de ‘Beste van de groep’ (BIG). Vervolgens mogen de 10 BIG’s strijden om de titel: ‘Beste van de Show’ (BIS).

De winnaars van een clubmatch gaan met één of meer bekers en de eeuwige roem naar huis.

De wijze waarop de honden worden beoordeeld kan verschillen. Op een clubmatch krijgen de honden soms geen kwalificatie (Matig, Goed, Zeer Goed, Uitmuntend), maar worden de honden geplaatst in de showring.

Kampioenschapclubmatch

Op een kampioenschapsclubmatch zijn kampioenschapsprijzen en titels te vergeven voor de deelnemende rashonden.

Een kampioenschapsclubmatch kan alleen georganiseerd worden door een rasvereniging die erkend is door de Raad van Beheer. Bij een kampioenschapsclubmatch van een rasvereniging mogen alleen de rassen komen waarvan de rasvereniging de belangen behartigt. Dit kan één ras zijn maar soms ook meerdere rassen.

De wijze waarop de honden worden gekeurd komt overeen met een normale hondenshow voor alle rassen.

Bij het voldoen aan de regels voor voldoende deelnemers kan een behaalde kampioenschapsprijs (CAC) tijdens een kampioenschapsclubmatch dubbel tellen voor de titel “Nederlands Kampioen”.

Uit het feit dat een kampioenschapsprijs dubbel kan tellen en dat er een extra titel van Clubwinner (CW) toegekend kan worden blijkt wel dat een Kampioenschapsclubmatch van een ras een bijzonder hoogwaardig evenement is.